Centralen på Centralvej!

Historien om den første telefoncentral i Klemensker

Fra at være en almindelig landhåndværkerejendom bygget  i 1845/1846, blev det i 1882 et center for kommunikation og handel. Manden bag dette var Carl Johannes Holst Colberg fra Rønne. Han var bogtrykker og kendt for at etablere Colbergs Boghandel sammen med sin bror Hans Gustav Colberg. Da broderen i 1882 overtog boghandlen i Rønne flyttede Carl og familie delvis til Klemensker. De første år var han lejer af bygningerne på 29. slg. grund, der senere får navnet Fredenshåb. I 1886 købte han bygninger og jorden.

Carl Johannes Holst Colberg – Fotot G. Stöckel o. 1890. Kgl. Biblioteks Billedsamling

Bornholms avis 10. august 1883

Bornholms Avis 17 februar 1886

Starten på landhandlen kan tidsfæstes til medio november 1882, hvor Carl Colberg annoncerede i Bornholms Tidende. Han kaldte sin forretning som en ”almindelig Høkerhandel”, der ville holde priserne på samme billige niveau som i Rønne. Han ønskede også sælge gryn, mel og have et brødudsalg. Som det var almindelig for datidens købmandsvirksomhed, købte han landbrugernes smør, æg, fjerkræ, huder og skind. Desuden ønskede han at etablere kommissionshandel med æg og sæd. Han lovede sogneboerne reel og samvittighedsfuld Behandling.

Bornholms Avis 24 og 31 februar 1883

Colberg drev en slags agentur for emigranter til Canada. Her kunne man erhverve illustrerede tryksager, der reklamerede for det forjættede Amerika, hvor man gratis kunne få 160 acres land. Ovenstående annonce  reklamerede for “Allan-Linjen”, der havde anløb til Quebec og Halifax.

Landhandlen på ejendommen fortsatte efter Colberg salg af ejendommen i hvert fald til 1905.

Carl Colberg var en initiativrig mand. I 1889 blev der indlagt telefon i ejendommen. Året efter blev ejendommen hjemsted for den første telefoncentral i sognet kaldt Klemens Central. Landevejen fik naturligvis navnet “Centralvej”.

Bornholms Avis 29 juni 1892

Landhandlen og telefoncentralen blev et vigtigt mødested for sognets beboere. Her kunne man afleverede tekst til en annonce, som så kunne indtelefoneres til Bornholms Avis og Amtstidende.

Carl Colberg havde i kraft af  telefoncentralen ”fingeren på pulsen” . Det blev kommunikationscentral til omverden. 

Carl Colberg må have været stærkt involveret i telefonens udbredelse på Bornholm. I folketællingen 1901 omtaltes Carl Colberg som telefonentreprenør.

Bornholms Socialdemokrat 22 januar 1918

I 1912 oprettedes Klemens Nordre central på Lisenlund på Bedegadevej. Telefoncentralen på Centralvej kom derefter til at hedde Klemens Søndre Telefoncentral. Sognets to centraler blev nedlagt i 1932 og samlet i en telefoncentral i stationsbyen Klemensker.

Telefoncentralen blev passet af en telefonekspeditrice. Ejeren kunne passe sit landbrug og sit håndværk. Der blev efterhånden lagt jord til ejendommen og den udviklede sig et en mellemstor firelænget landbrug med ca. 14 tønder land jord.

Fredenshåb Centralvej 3 – luftfoto 1946 tilh. Kgl. Bibliotek

Læs mere om ejendommen Fredenshåb, Centralvej 3 – matrikel 37h – Bornholms historie (bornholmerting.dk)

Læs Orla E. Pedersens artikel ”Telefoner på Bornholm i 100 år” i Bornholmske Samlinger 1994: http://bornholmske-samlinger.dk/wp-content/uploads/2014/10/1994-3-rd-8.pdf

På Bjergegårds grund lå før 1914 i alt otte ejendomme – find links til disse her: Klemensker – 29. slg. grund og fortov – Bjergegård – Bornholms historie (bornholmerting.dk)

You may also like...