Den søndre skole i Klemensker

En trist historie om en gammel skolebygning, der er ved at forsvinde!

Den første egentlig skolebygning i Klemensker, der blev bygget til formålet i 1850, lå på Centralvej og kaldtes for ”Den søndre Skole”. Jeg har beskrevet ejendommen, der var skole indtil 1927, hvor den nye skolebygning på Aarsballevej blev taget i brug. Læs her: Søndre Skole, Centralvej 6 – matrikel 6a – Bornholms historie (bornholmerting.dk)

Indtil 1850 var skolen på Degnegård den eneste ”faste skole” i sognet. I 1849 var der 135 elever, der blev undervist på Degnegård af den 35årige uddannede lærer Ole Jensen, der også var degn og kirkesanger. De øvrige 128 skolepligtige elever i sognet gik i den såkaldte ”omgangsskole”, der afholdtes på gårde rundt om i sognet.  De måtte nøjes med læreren J.  Ancher, uuddannet, ”flittig, men vistnok duelig” modsat degnen, Ole Jensen, der var ”agtværdig i alle maader”.

Klemensker var bagud når det drejede sig om skoler. De havde i den grad brug for flere ”faste skoler”. Omgangsskolen i Klemensker var Bornholms sidste og blev først endeligt nedlagt i 1858, hvor to nye skoler, den Nordre Skole på Bolbyvej og den Vestre Skole på Vestre Gildesbos jord startede. Nu var der tre ”faste skoler”, hvorfor degneskolen og den gammeldags ”omgangsskole” kunne nedlægges.

De første skolelærere på Den Søndre Skole var unge, nyuddannede seminarister fra Jonstrup Seminarium. De måtte alle være kirkesangere og enkelte sågar bestride organistembedet.

Johan Christian Frederik Weiss lærer 1860 til 1863 på Den søndre Skole

Skolelærer fra 1860 til 1863, Johan Frederik Christian Weiss, havde blik for stedets særegenhed. I ”Jul på Bornholm” i 1949 beskriver han  Peder Hansens begravelse i 1862. Peder Hansen var gårdmand på Skarpeskadegård (5. vg.) i Klemensker og Weiss skulle, som skolelærer, “Synge liget ud”. Weiss fortæller levende om en bornholmsk gårdmands begravelse og de traditioner der fulgte med.

Johan Frederik Christian Weiss var en flittig folkemindesamler. Inden han blev lærer var han bagersvend ved Tadre Mølle, som han har berettet om og somer omtalt i en artikel i Roskilde Museums årsskrift 2010. I artiklen nævnes hans virke som folkemindesamler.

Skolefoto af elever på Klemensker Søndre Skole o 1907. Fotograf ubekendt – original på Ø-Arkivet

Der findes et interessant skolebillede på Ø-Arkivet. Der er 110 elever billedet – et imponerede antal elever, der blev undervist af lærerparret Knud og Ingeborg Bohn. 

Skolen blev nedlagt i 1927 og Klemensker Sogneråd solgte ejendommen til landmand Aage Sonne Olsen, der havde den til 1957.

Danevang set fra NV. Foto JVH 29. september 2024

Jeg var forbi forleden dag og tog et billede. Ejendommen synes ubeboet og er ved at forfalde. Det er synd. Her har 100vis at klemenskerbørn gået i skole og der har været lærere, der har engageret sig i lokalsamfundet.  Minder der nu er skjult bag vildtvoksende birketræer.

 

Læs mere i følgende kilder:

1800-tallet Kilder til skolehistorien – Bornholms Historiske Samfund (bornholmske-samlinger.dk)

Karakteristik af lærerne findes i Amtsskoledirektionens indberetninger til ministeriet (se http://bornholmske-samlinger.dk/wp-content/uploads/2014/10/1848-1855-Skoleberetninger-fra-Bornholm.pdf)

Jeg har tidligere beskrevet Nordre skole i Klemensker – Bornholms historie (bornholmerting.dk)

Artiklen i Jul på Bornholm 1949 findes her: http://bornholmske-samlinger.dk/wp-content/uploads/2016/05/1949-Jul-paa-Bornholm.pdf

Søren Moses artikel ”Bager blev ved din Ovn!” i  ”RUMU 2010” årsskrift for Roskilde Museum – læs her romu2010-komp-soegbar.pdf

Læs ”Bornholmernes Folkeskoler” Bornholmske Samlinger, 2015 der kan downloades her https://bornholmske-samlinger.dk/wp-content/uploads/2020/04/2015-4-rk-9-skolehistorie-R.pdf Heri skriver jeg om ”Lærdommens historie på Bornholm i 1700tallet”

 

 

 

You may also like...